PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Psikolojik sağlamlık, zor deneyimler ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır. Psikolojik sağlamlık zorlayıcı olaylar karşısında ayakta kalabilme gücümüzdür. Yani psikolojik sağlamlık derken duygusal dayanıklılıktan bahsediyoruz. Bunu bir hacıyatmaz örneği ile açıklarsak konunun daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Hacıyatmaza vurursunuz biraz sallanır ama sonra tekrar eski haline döner. İşte psikolojisi sağlam birey de zor olaylar karşısında duygusal olarak bir hacıyatmaz sergiliyor diyebiliriz. Tabi bu sağlamlığı sağlayailmek için de bazı desteklere ihtiyaç duyarız. İhtiyaç duyduğumuz bu destek kaynaklarını iç destek kaynakları ve dış destek kaynakları olarak ayırabiliriz. 

İç destek kaynakları kişinin kendi içinde olan olumlu bakış açısı geliştirme, özgüven, hayata dair olumlu ve gerçekçi bir anlam geliştirme olarak sıralayabiliriz. 

Dış destek kaynaklarını ise yakın ve güven duyulan bir arkadaşın varlığı, aile desteği ve olumlu sosyal çevre olarak sıralayabiliriz. 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi